1

Voor de kinderen

Het Koningshuis kent veel leden en daarom leggen we dit graag aan je uit. Je kent vast en zeker koning Willem-Alexander. Hij heeft op 30 april 2013 zijn moeder opgevolgd als Koning der Nederlanden. De koning is getrouwd met koningin Maxima en zij hebben drie dochters, Prinses Catharina Amalia, ook wel de Prinses van Oranje genoemd, Prinses Alexia en Prinses Ariane. Prinses Beatrix kennen de meeste mensen ook nog wel, zij wordt nu Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix genoemd. Zij was van 1980 tot 2013 de Koningin der Nederlanden. Ze is op 30 april 2013 opgevolgd door haar oudste zoon, Willem-Alexander. Dan is er nog Prins Constantijn, dit is de derde en de jongste zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. Hij is getrouwd met Prinses Laurentien en ze hebben drie kinderen. De kinderen heten Eloise, Claus-Casimir en Leonore. Dan is er Prinses Margriet. Zij is de derde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het is de zus van Prinses Beatrix. Ze is getrouwd met prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Zij hebben vier zonen, Prins Maurits, Prins Bernhard, Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris.


Leden van het Koningshuis

De Koninklijke familie bestaat uit veel mensen. Het gaat hier over de leden van het Koninklijk huis, maar ook Prins Friso (hij is overleden op 12 augustus 2013). De kinderkamer was bij onze vorsten ook goed gevuld, met Prinses Mabel, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris en Prinses Aimée. Prins Claus ken je misschien nog wel van naam, hij was getrouwd met Prinses Beatrix. Hij is geboren op 6 september 1926 en overleden op 6 oktober 2002. Op 10 maart 1966 is hij met Prinses Beatrix getrouwd.


Werkpaleis van de koning

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning, het is gevestigd in Den Haag. Bij het paleis horen ook de Koninklijke stallen. Een ander bekend paleis is paleis Soestdijk. Dit ligt tussen Soest en Baarn. Hier hebben Prinses Juliana en Prins Bernhard gewoond vanaf 1937. In 1971 is het paleis eigendom geworden van de Nederlandse Staat. Een ander paleis is het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het is gelegen in het centrum van de stad. Een andere naam hiervoor is het Paleis op de Dam. Er zijn veel paleizen die eigendom zijn van de koning en de koningin, maar ze zijn hier niet altijd. Ze moeten ook veel reizen en ze gaan ook vaak naar het buitenland om andere koningen en koninginnen te ontmoeten.


Leven als een koning

Natuurlijk wil iedereen wel leven als een koning of koningin, jij toch ook? Veel kinderen hebben hun slaapkamer omgetoverd tot een prachtig paleis, zodat ze kunnen slapen als een ware prins, prinses, koning of koningin!